Inspiration
Posted in

Skam är det sista du behöver när du vill förändra din relation till alkohol.

Posted in

Skam är något som alla som dricker mer än de innerst inne vill bär på. Skammen som kommer av känslan att inte längre ha kontroll. Att inte längre klara av att dricka som “vanligt” folk. Skammen för det man tror att andra ska tänka om en om de bara visste.

Eller, som i mitt fall, skammen av att gå bakom ryggen på min sambo. Så här i efterhand undrar jag hur jag orkade bära den skammen under så lång tid. Antar att jag drack för att döva även det…

Det finns så mycket annat vi kan skämmas för när det gäller alkohol. Saker vi säger och gör under påverkan, sådant vi aldrig skulle göra eller säga om det inte vore för alkoholen.

Människor vi sårat. Gräl, tjafs och irritation. Löften vi brutit. Missade chanser. Pinsamheter. Produktionsbortfall. Glädje och storslagna minnen vi gått miste om.

Den allra största skammen tror jag är den som handlar om oss själva, den som bottnar i rädslan att inte vara omtyckt eller älskad, att inte få höra till. 

Det som driver skam är hemlighetsmakeri, tigande och dömande.

Många som jag träffar i min coachning har aldrig pratat om sitt problematiska drickande eller om skammen som följer på det. Med någon! För dem är det en obeskrivlig befrielse att äntligen få sätta ord på sina mörkaste hemligheter och dela dem med någon annan, utan att bli dömda. Resultatet är en enorm lättnad och även en bekräftelse på att vi inte är ensamma.

Att lyfta upp skammen ur de dunklaste vrårna, där den trivs allra bäst, är ett av de absolut bästa sätten att bli av med den. Skammen kan nämligen inte överleva när man riktar strålkastarljuset på den, och det gör man när man pratar om den.

Skam bekämpar vi även med självmedkänsla och empati. Och det kan man lära sig!

Självmedkänsla kan till exempel låta så här:

“Okej, jag drack fast jag inte hade tänkt göra det. Det blir inte alltid som jag tänkt mig men det är okej, det är en del av min resa. Jag gör så gott jag kan och det är bra nog.”

Skam är det sista du behöver när du vill förändra din relation till alkohol. Du blir inte en bättre människa av att skämmas, tvärtom! Skam stjäl dina möjligheter att bli den du vill vara.

Samtidigt är skam som ett slags rättesnöre för våra värderingar. Den hjälper oss att navigera så att vi kan bli dem vi vill vara. Det är inte samma sak som att vara hård och dömande mot sig själv!

Vill du läsa mer om självmedkänsla och empati kan jag varmt rekommendera boken Mindful self-compassion. Så bygger du inre styrka och hållbarhet med självmedkänsla (av Kristin Neff & Christopher Germer).

23 november 2023

Join the conversation

TOP

Prenumera på mitt nyhetsbrev!

* måste fyllas i
Jag lovar, det kommer inte drälla in mejl från mig! Nyhetsbrevet skickar jag ut varannan vecka och du kan avregistrera dig när som helst.