Inspiration
Posted in

Du är och förblir densamma, även om du bestämt dig för att inte dricka.

Posted in

I många år har jag övernattat hos en av mina nära vänner när jag varit på besök i Sverige. Förutom att jag trivs ihop med henne och hennes man, har deras lägenhet alltid varit ett praktiskt basläger för mina besök i Stockholm. Där har jag känt mig hemma, haft min egna lilla vrå, egen dusch och jag har kunnat skrota runt där även på egen hand. Jag visste precis var allting jag behövde fanns! Tryggt.

Så flyttade de till en ny lägenhet i en annan del av stan och med det försvann plötsligt det där bekanta, invanda och förtroliga!

När jag var på besök i somras var allt nytt och förvirrande. Hur tar jag mig till tunnelbanan och vilken linje är det som gäller nu? Portkoden var ersatt av någon supermodern blippare och jag hade ingen aning om hur jag skulle sätta på diskmaskinen eller ännu mindre hur jag skulle manövrera spisen för att koka mina frukostägg. När jag inte hittade kaffet den första morgonen ensam i lägenheten kändes läget nästan desperat.

Allt var annorlunda. Men ändå inte. Min väninna och hennes man var fortfarande desamma, möblerna var desamma och man kan faktiskt lära sig hur en ny spis, eller diskmaskin, eller dusch fungerar om man ger det litet tid.

Varför berättar jag det här?

Jo, för att det påminner mig om att även om vi gör en stor förändring i livet, som att sluta dricka, så förblir vi desamma. Bara litet annorlunda.

Många jag träffar i min coachning, särskilt kvinnor, är djupt oroliga över hur andra ska ta deras beslut att inte dricka. Vad ska de säga? Vad ska de tro? Tänk om det blir jobbigt för dem om jag plötsligt inte dricker som jag gjorde förr? 

Jo, somliga kanske tycker att det är konstigt att du inte längre gör det de är vana vid att du brukar göra. Och det är okej. Men det är inte ditt problem!

Grejen är, du kan inte ta ansvar för andras välbefinnande.

Om du dricker för att andra ska trivas och må bra är du fel ute. Den förändring som du vill göra handlar bara om dig och om ditt förhållande till alkohol. Omgivningens reaktioner kan visserligen vara jobbiga, särskilt i början, men de får inte stå i vägen för ditt beslut.

Du är och förblir densamma, även om du bestämt dig för att inte dricka. Det är bara litet annorlunda. För alla. Glöm inte det!

(PS. Jag hittade kaffet till slut!)

26 november 2023

Join the conversation

TOP

Prenumera på mitt nyhetsbrev!

* måste fyllas i
Jag lovar, det kommer inte drälla in mejl från mig! Nyhetsbrevet skickar jag ut varannan vecka och du kan avregistrera dig när som helst.