Del fyra i serien kring de vanligaste orsakerna till hur det kommer sig att vissa av oss utvecklar beroende för alkohol medan andra inte gör det, trots att de också dricker.
ADHD
Det som gör det svårt för en person med ADHD att bl.a. fokusera, vara organiserad, kontrollera impulser, upprätthålla motivation och förmågan att reglera handlingar, tankar och känslor hänger ihop med dopamin och noradrenalin.
Som vi vet skadar alkohol hjärnans funktioner och kan förvärra typiska ADHD-symptom. Och vi vet också att alkohol särskilt påverkar vårt dopaminsystem negativt.
På kort sikt „hjälper“ alkoholen att till exempel:
få tyst på virrvarret av tankar i huvudet
få en att känna sig lugn,
mindre rastlös,
mer fokuserad
glömma problem, känslor, uppgifter man borde ta tag i.
Grejen är, problemen, eller kaoset, försvinner inte när vi dricker eller flyr från dem. Vi skjuter bara undan dem temporärt.
Det är inte konstigt att var femte person med ADHD också utvecklar alkoholberoende. Alkoholen kan kamouflera typiska ADHD-symptom och blir därför ett „utmärkt“ sätt att självmedicinera mot det obehag som dessa symptom för med sig.
En högst personlig teori jag har, är att många av dem som i unga år omedelbart förälskar sig i alkoholens härliga effekter också kan ha ADHD. Och då går det oerhört snabbt att fastna i alkoholens grepp. För personer som inte har ADHD tar det i regel längre tid att utveckla alkoholberoende.
Om du kämpar med typiska ADHD-symptom, bör du söka hjälp för att få rätt behandling och rätt medicinering. Och du bör hålla dig borta från alkohol! Du är värd ett bra och meningsfullt liv och det kan du absolut få med rätt hjälp och om du lär dig värna om och ta hand om dig själv på ett sunt sätt.
En annan sjukdom som jag gissar påverkas starkt negativt av alkohol är bipolär sjukdom. Mina kunskaper på området är bristfälliga men jag kan rekommendera att du lyssnar på podden Don’t wine about it avsnitt 21 med Henrik Wahlström.
14 november 2024