Inspiration
Posted in

När triggers blir till glimmers

Posted in

Har du hört talas om „glimmers“?

Det är de där korta, flyktiga ögonblicken av lycka eller djup tillfredsställelse.

Ögonblick som man inte kan hålla fast men som envisas med att dyka upp på alla möjliga sätt, när vi minst av allt anar det.

När man bara måste le, sådär litet grand för sig själv.

Problemet är att vi inte alltid lägger märke till de här ögonblicken. Särskilt när vi känner oss låga eller fyllda av oro, bekymmer eller sorg. 

Ur ett evolutionistiskt perspektiv har det varit avgörande för mänskligheten att ha koll på faror. I modern tid är vi inte lika utsatta för livshotande situationer men hjärnan har inte riktigt hängt med. Vi är liksom fortfarande inställda på att ständigt behöva parera hot.

Men, man kan träna hjärnan att rikta uppmärksamheten mot det som skänker oss en liten kort stund av oförställd glädje. Ju oftare vi lyckas, desto bättre blir vi på att se dem, uppskatta dem och ta dem till oss.

Så att vi kan häva oss en bit ur det låga och få upp näsan över vattenytan. Känna tacksamhet för livets och tillvarons små under i stället för att fastna i negativa tankemönster och jobbiga känslor.

Man kan säga att glimmers är motsatsen till triggers, sådant som t.ex. utlöser ett starkt sug att dricka eller göra annat som vi innerst inne inte vill.

Vad har fått dig att glimra till och le i dag?

2 april 2024

Join the conversation

TOP

Prenumera på mitt nyhetsbrev!

* måste fyllas i
Jag lovar, det kommer inte drälla in mejl från mig! Nyhetsbrevet skickar jag ut varannan vecka och du kan avregistrera dig när som helst! OBS! Kolla din spam om du inte får ett välkomstmejl inom kort!