Snart dignar våra påskbord med sill, ägg, lax och lamm och, naturligtvis, något gott i glasen.
Påsken är så intimt förknippad med familjeträffar och trevliga sammankomster och den är också väldigt fokuserad på just mat och dryck. För dig som vill förändra din relation till alkohol kan det vara en utmaning, särskilt om du är i början av din resa och det kanske är första gången du ska ta dig igenom en påsk utan alkohol.
Därför tänkte jag dela med mig av några tips som kan göra det lättare för dig!
För dig som inte dricker alls just nu:
- Skaffa dig en “allierad” som kan stötta dig (ni kan komma överens om en signal eller ett kodord som betyder att du behöver extra uppbackning).
- Köp hem alkoholfria alternativ (öl, vin, bubbel, “gin” eller dylikt) så att du har ditt på det säkra. Ta med eget om du är bortbjuden.
- Googla alkoholfria cocktails (s.k. mocktails) och experimentera så att även du har smarriga drinkar att njuta av (minimerar känslan av att vara utanför).
- Föreslå brunch i stället för (sen) lunch eller middag.
- Förbered svar om du får frågor kring varför du inte dricker.
- Gör en exit plan så att du vet hur du kan lämna när det är dags, om det behövs.
- Erbjud dig att köra.
- Axla rollen som förebild med stolthet, särskilt om det finns barn i närheten.
- Gå och lägg dig tidigt! Det är helt okej!
- Tänk: det här är faktiskt bara en helg, inte en evighet, och det är klart att jag fixar det!
- Gläd dig åt att du kommer minnas hela påskhelgen efteråt. Inga minnesluckor och ingen ångest över att kanske ha “gjort bort dig”.
- Se fram emot hur fräsch, utvilad och klar i knoppen du kommer att vara hela påsken! När andra ligger och ojjar sig över sina bakfyllor morgonen efter kanske du redan ligger på yogamattan eller är på språng till gymmet eller är ute på en härlig morgonpromenad eller joggingtur! Ingen har någonsin ångrat att de drack för litet kvällen innan!
- Smaka på förtjusningen av att ha klarat din första påsk (på evigheter?) utan alkohol!
För dig som vill dra ner på drickandet:
- Planera ditt drickande så noggrant du kan.
- Kom ihåg att det är mycket lättare att bestämma sig för att inte dricka alls, än att försöka hålla sig till en begränsad mängd, så
- lägg gärna in en eller två helt alkoholfria dagar i helgen.
- Se till att den dag (eller de dagar) du bestämt dig för att dricka kommer så sent som möjligt under påskhelgen. Börjar du dricka redan på skärtorsdagen är risken stor att du fortsätter resten av påsken!
- Köp inte hem mer än du bestämt dig för att dricka. Två boxar = bad idea!
- Köp gärna hem härliga alkoholfria alternativ så att du har något att njuta av de dagar du bestämt ska vara alkoholfria. Ta med dig eget om du är bortbjuden.
- Tänk på hastigheten när du dricker. Fixar du att dricka ett glas i timmen? När vi dricker för snabbt är det mycket svårare att hålla sig till sin plan (eftersom man blir lite trögtänkt och dessutom har svårt att kontrollera impulser).
- Drick varannan vatten (eller alkoholfria varianter).
- Hoppa över snapsen (eller testa t.ex. Järnbrands alkoholfria snaps).
- Försök att tillämpa “mindful drinking”, det vill säga, drick medvetet och notera vad som händer i och runtomkring dig när du dricker. Så samlar du erfarenhet som är superbra att ha!
Det viktigaste av allt, skulle det inte bli som du hade tänkt dig är det faktiskt inte hela världen! Du behöver inte börja om från början, utan du fortsätter där du är och tar vara på det du fått lära dig. Det finns ett liv efter påsk också!
För min del blir det troligtvis ett besök till IKEAs Swedenshop där jag kan köpa litet sill, prästost och Kalles Kaviar till den planerade påskbrunchen på söndag. Min österrikiska familj tycker att alla svenska storhelger alltid har samma mat och till viss del stämmer det. Sill och potatis och snaps är ju nästan alltid med, medan köttbullarna får lysa med sin frånvaro under påsken.
Fast här äter de julskinka till påsk och det tycker ju jag är helgalet. Tack och lov kallar de den för påskskinka så det går väl an.
Ha en riktigt Glad Påsk och var rädd om dig och ditt beslut!