Inspiration
Posted in

Ska alkoholen få vara en del av resten av ditt liv?

Posted in

En klient till mig berättade historien om en man hon träffat i sitt yrke. En snickare. En dag drog han upp en tumstock ur fickan, vecklade ut den, pekade och sade: “Så här länge har jag levt och så här länge har jag kvar. Jag vill att resten av mitt liv ska bli så bra som möjligt.”

Den liknelsen fastnade hos mig.

Om medellivslängden för kvinnor i Sverige år 2023 var 85 år (för män drygt 81 år), har jag som snart 59-åring kvinna statistiskt sett redan levt 69,4% av mitt liv. 30,6%, eller 26 år, återstår med andra ord. Med en tumstock på 240 cm kan jag alltså se fram emot ytterligare 73 cm livstid.

73 centimeter.

Vad vill jag göra av dem? Eller, en mer relevant fråga, hur vill jag må och känna?

Efter att ha funderat ett tag har jag kommit fram till att jag bland annat vill:

  • hålla mig så frisk jag bara kan (jo, någonstans runt 50 fick hälsan plötsligt högsta prioritet. Innan dess körde jag ju bara på och hade inte en tanke på framtida ohälsa!)
  • känna ett inre lugn och en trygghet i mig själv
  • ha fysisk och mental kraft att tackla svårigheter i livet (för de kommer, tro mig!)
  • ha ork, lust och tid att göra det jag tycker om (läsa, skriva, yoga, coacha, vandra, cykla, resa, umgås med barnbarn för att nämna några)
  • omge mig med människor som berikar mitt liv och vars liv jag får berika
  • leva efter mina värderingar och vara rädd om mina gränsdragningar
  • vara glad och ha så roligt jag kan
  • vara modig och utmana mina rädslor och det som håller mig tillbaka.

Det vore förmätet av mig att säga att jag har utarbetat en magisk masterplan för hur jag ska leva så här och sannolikt kommer både förutsättningar och omständigheter att förändras längs de återstående 73 centimeterna. Men en sak vet jag helt säkert.

Skulle jag ta in alkoholen i livet igen är chansen att jag får uppleva allt det jag vill minimal, kanske till och med obefintlig. Jag bara vet det för jag vet hur det såg ut och kändes när jag fortfarande drack.

Utan alkohol kanske jag till och med kan få några extra centimeter livstid!

Så, min vän, hur många centimeter har du kvar och hur vill du leva dem?

12 april 2024

Join the conversation

TOP

Prenumera på mitt nyhetsbrev!

* måste fyllas i
Jag lovar, det kommer inte drälla in mejl från mig! Nyhetsbrevet skickar jag ut varannan vecka och du kan avregistrera dig när som helst.