Hur vet jag om jag är beroende?

Visste du att begreppen alkoholism eller alkoholmissbruk rent  medicinskt är på utdöende? I dag talar man inom beroendemedicinen snarare om ett spektrum, kallat substansbrukssyndrom eller alkohol(bruks)syndrom.

I Sverige talar man ofta om alkoholberoende. Det finns ett antal kriterier som hjälper oss att diagnosticera graden av beroende.
Testa dig själv (se orange box här intill)!

Det är rätt märkligt när man tänker på alla skämt kring alkohol som florerar i vår kultur. Som att det visst råkade bli litet mer än man tänkt sig, eller skämten om alla „sköna“ bakfyllor, minnesluckor eller rena blackouter, hur „knasigt“ det var att inte minnas hur man kom hem kvällen innan eller hos vem man vaknade upp dagen efter. Egentligen är de inte alls särskilt roliga. I själva verket är det symptom på någon grad av alkoholberoende.

Om du svarat ja på en eller flera av frågorna i testet här intill är du långt ifrån ensam. Själv kunde jag svara ja på fem av kriterierna innan jag bröt med alkoholen.

Gör självtest!

TOP
Arrow

Prenumera på mitt nyhetsbrev!

* måste fyllas i
Jag lovar, det kommer inte drälla in mejl från mig! Nyhetsbrevet skickar jag ut varannan vecka och du kan avregistrera dig när som helst! OBS! Kolla din spam om du inte får ett välkomstmejl inom kort!