Hur vet jag om jag är beroende?

Visste du att begreppen alkoholism eller alkoholmissbruk rent medicinskt är på utdöende? I dag talar man inom beroendemedicinen snarare om ett spektrum, kallat substansbrukssyndrom eller alkohol(bruks)syndrom, ibland bara alkoholberoende.

Det finns ett antal kriterier som hjälper oss att diagnosticera graden av beroende. Ladda ner PDF:en och testa själv!

Det är rätt märkligt när man tänker på alla skämt kring alkohol som florerar i vår kultur. Som att det visst råkade bli litet mer än man tänkt sig, eller skämten om alla „sköna“ bakfyllor, minnesluckor eller rena blackouter, hur „knasigt“ det var att inte minnas hur man kom hem kvällen innan eller hos vem man vaknade upp dagen efter. Egentligen är de inte alls särskilt roliga. I själva verket är det symptom på någon grad av alkoholberoende.

Personligen tycker jag inte att sådana här “test” är så viktiga. Det är troligt att du har utvecklat ett beroende när du har svårt att avstå eller när du börjar försöka kontrollera ditt drickande.

Gör självtest!

TOP

Prenumera på mitt nyhetsbrev!

* måste fyllas i
Jag lovar, det kommer inte drälla in mejl från mig! Nyhetsbrevet skickar jag ut varannan vecka och du kan avregistrera dig när som helst.