Inspiration
Posted in

Vet du hur det är att INTE dricka alkohol?

Posted in

Att dra ner på sitt drickande, eller kanske sluta helt, är för en som druckit i åratal som att spela kort med bara en halv kortlek.

Jag började dricka när jag var 13 år. Senaste gången jag drack var strax innan jag fyllde 55. I 42 år, eller drygt 3/4 av mitt liv var jag alltså en drinkare.

I över fyra decennier visste jag bara hur det var att dricka, men inte hur det var att inte dricka.

Jag hade med andra ord bara tillgång till en enda erfarenhet. Dessutom en djupt rotad och aldrig ifrågasatt sådan. 

Som att spela “livets kortspel” med bara halva leken.

Jag såg framför mig, i min okunskap, hur det helt säkert skulle vara att aldrig mer få dricka, och den bilden var allt annat än ljus.

Jag visste, lika säkert som att jorden är rund och himlen blå, att det skulle vara skittråkigt, att jag alltid skulle känna mig utanför, att jag alltid skulle sakna mitt vin, att alla helger och alla semestrar resten av livet skulle bli meningslösa och att jag skulle vara olycklig och eländig för all framtid.

Tills jag fick tillgång till den andra halvan av kortleken. Och det visade sig att jag hade fel. Helt fel. På varenda punkt.

Den andra halvan av kortleken kom visserligen inte i en trevlig liten prydlig bunt eller på ett önskat leveransdatum. Korten kom ett och ett, då och då och för varje ny erfarenhet jag gjorde utan alkohol, blev kortleken och helhetsbilden mer och mer komplett.

Om du just nu försöker förändra din relation till alkohol ska du veta att du behöver samla alla korten i leken tills den är komplett. Tills du har tillräckligt många upplevelser och erfarenheter av hur det är att inte dricka.

Då först kan du revidera bilden av hur livet kan se ut med mindre, eller ingen alkohol alls.

Det tar förstås olika lång tid för olika individer. Jag kunde inte utplåna min bergfasta, 42 år gamla syn på alkohol över en natt! Jag behövde tid och det krävdes till och med ett återbesök till drickandet efter sex månaders alkoholfrihet innan jag var redo att bryta helt.

Så ha tålamod! Och var oändligt snäll mot dig själv! De flesta har “plumpar i sina protokoll” – det är en del av själva processen. Det är inte ett misslyckande och du är inte körd. Och du behöver inte börja om från början. Du är där du är av en anledning och även om det kanske känns som om du står still, eller rentav tar kliv tillbaka så är du ändå på väg!

Du behöver bara samla fler kort till din kortlek.

17 januari 2024

Join the conversation

TOP

Prenumera på mitt nyhetsbrev!

* måste fyllas i
Jag lovar, det kommer inte drälla in mejl från mig! Nyhetsbrevet skickar jag ut varannan vecka och du kan avregistrera dig när som helst.