Inspiration
Posted in

Varför dricker du, egentligen?

Posted in

Jag erkänner. Jag hade ingen aning om varför jag drack!

Och varför skulle jag ha det? Hade någon frågat hade jag troligtvis svarat:

 • För att det är gott
 • För att det är fredag
 • För att jag precis har städat/tvättat/klippt gräsmattan
 • För att det är semester
 • För att det är festligt
 • För att det passar så bra till rådjursfilé
 • För att det är onsdag
 • För att jag träffar vänner
 • För att jag behöver varva ner
 • För att det bjuds
 • För att det står en öppnad flaska i kylen och ropar på mig
 • För att det är sommar. Eller vinter. Eller vår. Tja, höst duger förresten också
 • För att det är påsk (pingst, studentfest, midsommar, kräftskiva, allhelgona, jul, nyår – har jag missat nå’n storhelg?)

Men det var ju aldrig någon som frågade så jag behövde inte reflektera över varför. Jag bara drack! (Om jag inte drack frågade man däremot varför…)

När jag läser det här känns det som om jag var en riktig fylltratt, ungefär “jag bara drack, jämt och ständigt!” Egentligen är det sorgligt och inte särskilt snällt mot mig själv. Jag var beroende, men ingen suput, och sanningen är att jag faktiskt aldrig funderade över varför jag drack. Då.

Mitt vardagsdrickande hade blivit så vanemässigt och lämnade inget utrymme för funderingar kring några varför. Hem, sparka av sig skorna, mata hunden och sen hälla upp ett glas. Det var inget mer med det. 

Om vi bortser ifrån hur mycket eller litet du dricker, vad skulle du svara på frågan? Ärligt!

Skulle vi mot förmodan hamna i ett läge där det krävs en förklaring är det inte så svårt att skaka fram en hyfsat gångbar ur skjortärmen.

Oavsett nivån på vår kreativitet är en osminkad inventering av varför vi gärna dricker en lysande plats att börja när vi vill se över vårt förhållande till alkohol. Förmodligen för att vi sällan reflekterar över varför det ena eller andra glaset slinker ner så lättvindigt.

Du anar inte vilken spännande information som plötsligt uppenbarar sig när du sitter där och plitar ner alla dina varför! Den är guld värd och kommer att ligga till grund för den förändring som du kanske sneglar eller hoppas på. 

Varför dricker du, egentligen?

Join the conversation

TOP

Prenumera på mitt nyhetsbrev!

* måste fyllas i
Jag lovar, det kommer inte drälla in mejl från mig! Nyhetsbrevet skickar jag ut varannan vecka och du kan avregistrera dig när som helst.