Inspiration
Posted in

Varför är det så jobbigt att prata om alkohol och hälsa?

Posted in

Det finns en sak som jag aktar mig noga för och det är att prata om alkohol och hälsa med vänner och bekanta som gillar att dricka (och det gör de flesta).

Det landar nämligen aldrig rätt!

Och ska jag vara ärlig, det gjorde det inte för mig heller för bara några år sen.

För vem vill bli påmind om hur skadlig alkoholen egentligen är för hälsan? 

Tänk bara på de minst sagt häftiga reaktionerna när Socialstyrelsen kom ut med sina nya riktlinjer i höstas! Folk gick ju i taket! Och trodde envist att det handlade om en inskränkt rätt att få konsumera en toxisk substans. (Det gjorde det ju inte eftersom riktlinjerna vänder sig till vården, inte till enskilda individer.)

Idag vet jag bättre. För jag har läst på och utbildat mig och tagit till mig av välgrundad fakta som vetenskapen gång på gång levererar.

Men som sagt, jag pratar inte gärna om det med dem som vill ha sitt drickande i fred. Det blir inga trevliga diskussioner.

Däremot, för dig som är nyfiken på hur livet kan se ut med mindre eller ingen alkohol alls, är det extremt tungt vägande skäl och lysande argument för att fortsätta på din resa!

Jag önskar så att samtalet kring alkohol kunde få plats i en bredare kontext – att vi kunde prata om alkohol och hälsa på samma sätt som vi gör kring kosthållning, fysisk aktivitet, rökning eller andra områden där det kan vara på sin plats att göra hälsosammare val.

Ingen skulle ifrågasätta om jag av hälsoskäl bestämde mig för att fimpa för gott, eller börja träna eller sluta med socker eller avstå från kaffe (eller ägg eller mjölkprodukter eller något annat som jag inte mådde bra av).

Men rör för guds skull inte mitt vin!

Ett av de bästa svar jag kan ge om någon frågar varför jag inte dricker är att jag mår så mycket bättre utan. Vem kan tala emot det?

Så om du vill utforska hur du skulle må utan alkohol har du riktigt starka kort i rockärmen om du ser på hälsovinsterna. Och du har massiv forskning att luta dig mot!

25 april 2024

Join the conversation

TOP

Prenumera på mitt nyhetsbrev!

* måste fyllas i
Jag lovar, det kommer inte drälla in mejl från mig! Nyhetsbrevet skickar jag ut varannan vecka och du kan avregistrera dig när som helst.