Inspiration
Posted in

Låta oss skrota gamla alkoholistord!

Posted in

Jag hade nyligen ett intressant samtal med en klient som berättade hur obekvämt det kändes att bestämma träff med en väninna på en AW (after work, för den som inte vet).

Det var själva uttrycket AW som skapade obehag och anledningen är att hon tycker att det är så intimt förknippat med att dricka alkohol när man träffar någon på en AW. Hon kom själv fram till att det kändes mindre laddat att säga “Ses efter jobbet för en bit mat”. Det kanske låter trivialt att bara döpa om ett uttryck, men eftersom det kändes så mycket bättre för henne tycker jag det var ett sensationellt bra sätt att göra det lättare för sig! Särskilt när man som hon är i början av sin resa.

Samtalet fick mig att tänka på hur viktigt språket vi använder är. Vilka ord vi väljer och vad de har för betydelse för oss. 

Om du har läst mina nyhetsbrev eller följer mig på Instagram har du kanske noterat att jag sällan använder ordet “alkoholist” (och när jag gör det så helst inom citationstecken). Det är högst medvetet och skälet är att ordet skapar starka, negativa associationer hos mig. 

Jag har aldrig betraktat mig själv som alkoholist och ännu mindre som nykter alkoholist. Det behöver man nämligen inte göra för att vilja utforska sin relation till alkohol.

Jag har heller aldrig tänkt på mig själv som sjuk.

Alkoholberoende, och vägen ut ur ett beroende är traditionellt förknippat med en rad ord och uttryck som inte känns rätt för mig. Därför väljer jag andra formuleringar! Här är några av dem:

Alkoholism, alkoholmissbruk
Används inte längre inom beroendevården utan har ersatts av det något otympliga alkoholbrukssyndrom, eller, det jag föredrar: alkoholberoende. 

Alkoholist
I stället pratar jag om att ha ett problematiskt (knepigt, oroande, bekymmersamt) förhållande till alkohol. Det finns ingen anledning att sätta en etikett på en person. Man har ett problem, man är inte ett. 

Om någon undrar om jag var alkoholist svarar jag att jag drack mer än jag innerst inne ville.

Nykter alkoholist
Jag väljer att säga att jag är fri från alkohol. Att jag har återtagit kontrollen över alkoholen. Att jag inte längre är beroende av alkohol. 

Nykter
Alkoholfri. Jag dricker inte. Jag har valt bort alkoholen.

Återfall
Ett möjligtvis ovälkommet men ändå ypperligt tillfälle att lära sig något nytt för att hantera en utmanande situation annorlunda nästa gång den inträffar. Inte ett stort misslyckande! Jag kallar det datapunkt. (Förresten kan man mycket väl planera för att dricka även under en period man från början inte tänkt dricka. Vitsen är att dricka medvetet för att samla information.)

I tillfrisknande
Det som 12-stegare kallar resten av livet efter att man blivit nykter. Ett evigt pågående tillstånd där nykterheten, sjukdomen och förståndet till varje pris måste hållas i schack så att man inte trillar dit igen. Jag kallar det hellre för en resa, eller en process. Eller personlig utveckling.

I min värld är en förändring av själva beteendet, alltså drickandet, bara en (liten) del av resan. När man har frigjort sig från ett oönskat beteende, och dricker så mycket eller så litet man vill, är det naturligt att vilja utforska andra delar av sig själv och växa som människa. Det gör man förhoppningsvis med glädje och nyfikenhet och så länge man lever.

Och den som inte betraktar sig som sjuk behöver ju inte heller bli frisk, eller hur? Man är bara fri. Punkt.

Supa, kröka
Funderar litet grand på om det här är ord som är vanligare bland män, men oavsett om det är så eller inte ligger de inte helt rätt i munnen. Söp jag? Krökade jag som ett annat fyllo? Nä, jag drack, eller pimplade vin. Mer än jag ville.

Välj själv!
Hitta de ord och uttryck som känns autentiska och som passar för dig! Då blir det lättare att prata om ditt förhållande till alkohol med andra.

En vacker dag kommer du vara så stabil och självsäker att du utan att darra på rösten kan leverera det mest effektiva svaret du kan ge när någon frågar varför du inte dricker:

Jag har inte tid med den där skiten längre!

Det ligger ruskigt bra i min mun. Smaka på den du med!

8 november 2023

Join the conversation

TOP

Prenumera på mitt nyhetsbrev!

* måste fyllas i
Jag lovar, det kommer inte drälla in mejl från mig! Nyhetsbrevet skickar jag ut varannan vecka och du kan avregistrera dig när som helst.