Inspiration
Posted in

När vi vänder oss till “fel” personer för att få det vi känslomässigt behöver

Posted in

Min gissning är att du aldrig skulle komma på tanken att leta efter köttbullar i en cykelaffär. Sannolikheten att du skulle vara framgångsrik är nämligen ohyggligt liten!

Däremot kanske det händer att du vänder dig till fel personer för att få det du behöver eller vill ha.

Det är fullt naturligt, och oerhört mänskligt, att ha förväntningar på vår omgivning. Vi vill att andra ska göra något för oss, eller bete sig på ett bestämt sätt, eller ge oss något vi behöver. Tyvärr händer det att den eller dem vi vänder oss till inte alltid klarar av att ge oss det vi känslomässigt behöver.

Du kanske önskar en djup och innerlig relation med en förälder som aldrig kunnat visa värme och empati. Eller så vänder du dig till en vän för att få lufta något som tynger dig men möts bara av oförstående eller råd du inte bett om. Eller så känns det som om personen inte riktigt lyssnar eller bara babblar på om sig och sitt.

Du kanske har en chef som sällan ger dig beröm och uppskattning, eller en partner som inte visar tillräckligt mycket kärlek och förståelse (med dina mått mätt). Eller vänner som uttrycker sig tanklöst eller sårande.

Själv har jag ägnat en hel del kraft åt att önska att andra kunde vara annorlunda bara för att det skulle passa mig och mina behov bättre. Det har alltid lett till besvikelse! Eller till att jag har försökt slå knut på mig själv så till den milda grad att jag nästan själv gått förlorad. Allt för att få det jag behöver.

Det här väcker frustration och ilska men i själva verket har vi inte valt rätt person – någon som är kapabel att tillfredsställa våra behov! Det krävs förstås att vi är villiga att acceptera att saker, eller personer, är som de är och att det är mycket litet vi kan göra för att ändra på det. Vi kan tycka om dem ändå, men bli bättre på att välja vem som passar för vad!

När det blir klart för oss är det så oändligt mycket lättare släppa taget om de orealistiska förväntningar vi har på somliga och i stället söka det vi behöver hos någon som faktiskt kan ge oss det vi vill ha.

Nästa gång du står i cykelaffären och letar förtvivlat efter köttbullar kan det vara läge att stanna upp och fundera på om du är på rätt plats. Svaret kommer till dig, jag lovar!

3 mars 2024

Join the conversation

TOP

Prenumera på mitt nyhetsbrev!

* måste fyllas i
Jag lovar, det kommer inte drälla in mejl från mig! Nyhetsbrevet skickar jag ut varannan vecka och du kan avregistrera dig när som helst! OBS! Kolla din spam om du inte får ett välkomstmejl inom kort!