Inspiration
Posted in

Och jag som trodde jag skulle hinna med allting!

Posted in

Är du som jag, totalt överrumplad över att julen snart är här? Det var ju alldeles nyss sommar, sen några höstdagar och plötsligt är det advent!

Det är samma sak varje år! I min enfald föreställer jag mig allt jag ska hinna med inför julen. Det ska bakas saffransbullar, julstädas, adventsstakar och annat pynt ska dammas av och ställas fram. Och jag ska gå på julmarknader och insupa den mysiga atmosfären och boosta den där härliga julfeelingen så att allt blir så där superskönt!

Men så kommer liksom annat emellan.

Inser att jag inte ens klarat av förra veckans hushållsgöromål (jo, jag bytte lakan och tog badrummet i helgen, men det var väl också allt). Här bildar dammråttorna egna kolonier i takt med att spindelväv och hundhår breder ut sig medan jag tillbringar hela söndagen med böcker och Netflix, uppkrupen i soffhörnet, iklädd tjocktröja och chipsbrallor. (Chipsbrallor är mjuka joggingbyxor som aldrig varit i närheten av ett joggingspår, men som lämpar sig utmärkt för bekvämt stillasittande, gärna i kombination med en påse chips. De flottiga fingrarna kan man med fördel torka av på  byxorna och sväller magen gör det inget eftersom resåren medger ändlös expansion.)

Nu låter det kanske inte så, men jag undrar om jag egentligen är så bra på att koppla av som jag vill tro att jag är. Som om det inte duger att bara såsa runt en helg och göra det jag tycker om utan att få dåligt samvete för allt jag inte hinner med, eller har lust med.

För det blir som en inre konflikt där en del av mig anser att jag borde göra allt det där viktiga inför julen så att den blir så där megamysig som jag vill. Samtidigt säger en annan del av mig att jag ibland måste släppa taget om vissa åtaganden. För det är inte särskilt rogivande att försöka läsa en god bok och baka lussebullar, hänga tvätt, skotta snö och skriva julkort på samma gång.

Förstås. 

Lösningen kanske är att medvetet sätta av tid för sådant som bara är skönt och avkopplande? 

Från och med nu ska jag bestämma mig för att somliga lediga dagar ska vara just lediga. För mellan jobb, städning, matlagning, julpynt och andra måsten behöver jag tid bara för sån’t som ger mig glädje och möjlighet till återhämtning. 

Vem vet, kanske blir julen precis så där frid- och fröjdefull som jag önskar mig om jag släpper taget om de krav som bara jag själv ställer på mig. 

Vad tror du?

6 december 2023

Join the conversation

TOP

Prenumera på mitt nyhetsbrev!

* måste fyllas i
Jag lovar, det kommer inte drälla in mejl från mig! Nyhetsbrevet skickar jag ut varannan vecka och du kan avregistrera dig när som helst.