Inspiration
Posted in

Midsommarfirande och alkohol

Posted in

Så gott som alla mina barndoms midsomrar firade jag ute på släktens sommarhus i Stockholms skärgård. Somrarna var alltid låååånga, soliga och fyllda med glass, jordgubbar, myggbett och bad. Och så fick jag och mina syskon nöjet att leka med våra kusiner och ytterligare en barnfamilj från Göteborg så somrarna var speciella och förnöjsamma på många sätt.

Våra föräldrar gladde sig förmodligen särskilt över midsommar, för då kom sillen, färskpotatisen och, naturligtvis, spriten fram. (Fast min moster har alltid varit ytterst sparsam med alkohol så hon var absolut ett undantag.) Eller, ska sanningen fram dracks det nog en del även andra sommardagar.

Ibland blev det nog litet för mycket av det goda, för jag har svaga minnen av dragspel som for i golvet och färskpotatis som slungades iväg över verandan eller ungar som misslyckades med att hissa upp undertecknad i flaggstången (tänk: Emil och Ida). Det senare fick smärtsamma följder eftersom det resulterade i mitt livs första och enda smisk på rumpan.

Jag gissar att många av oss har växt upp med minnen av midsomrar där alkoholen har flödat i större eller mindre utsträckning. Som barn lär vi oss att det är så man firar midsommar och eftersom vi gärna vill föra goda traditioner vidare, fortsätter vi på samma sätt utan att ifrågasätta alkoholens roll.

Den bara ska vara med! Precis som dans kring midsommarstången. För vad vore en midsommarafton utan alkohol och små grodor?

Sedan snart 20 år bor jag i Österrike och har bara firat midsommar i Sverige en, möjligtvis två gånger sen 2005, men bilden av denna magiska sommarnatt med blomster, lek och jordgubbstårtor är fortfarande i allra högsta grad levande.

Som utlandssvensk har jag särskilt månat om att bevara traditioner som denna så jag har alltid bjudit på svensk midsommarmat för de österrikare i familjen som vågar sig på sill, ägghalvor med Kalles kaviar (de flesta förstår inte hur man kan äta det) och svensk akvavit, förstås!

Det där med snapsen har ibland urartat, för vi har gärna kombinerat den svenska modellen med den österrikiska. Det vill säga, dricka snaps till maten (Sverige) och dricka Schnaps efter maten (Österrike).

Nåväl, det är i dagarna exakt fyra år sen jag drack någon alkohol överhuvudtaget och i år tänker jag tillbringa midsommarhelgen hos en kompis i Wien. Middag på indisk restaurang är bokad på självaste midsommarafton.

Gissar att det är ett gravt brott mot alla vett- och etikettsregler att byta ut sillen mot chicken tikka butter masala men så får det bli i år. Det bevisar i alla fall en sak:

Det går att lära gamla hundar sitta!

Jag önskar dig en riktigt glad och fin midsommar. Ta hand om dig!

Den 20 juni 2024

Join the conversation

TOP

Prenumera på mitt nyhetsbrev!

* måste fyllas i
Jag lovar, det kommer inte drälla in mejl från mig! Nyhetsbrevet skickar jag ut varannan vecka och du kan avregistrera dig när som helst.