Inspiration
Posted in

Förändra dina alkoholvanor och bestäm hur du vill känna!

Posted in

Taggad inför det nya året? Eller trött och sliten? Eller kanske ingetdera?

För somliga betyder årsskiftet en nystart, för andra är det bara en ny månad vilken som helst och för en del innebär övergången till ett nytt år mer stress när man tänker på allt man borde “fixa” och förbättra. Man vet bara inte hur! 

Alla tappra försök genom åren har aldrig riktigt funkat och även om man ger sig f-n på att NU gäller det, så rinner det ut i sanden efter ett par veckor (eller kanske rentav efter bara några dagar). Så ger man upp och känner sig mer hopplös än innan man startade.

Jag vet! Hur många 1 januari har jag inte tagit mig an med hull och hår, fast förvissad om att den här gången ska jag minsann lyckas. Det har varit idéer kring viktnedgång, sundare kostvanor, minskad alkoholkonsumtion och gud vet vad. 

I februari har jag i regel varit tillbaka på ruta ett, djupt besviken på mig själv. Det är så nedbrytande!

Sedan jag själv började min alkoholfria resa i november 2019 har mycket förändrats för mig. Då syftar jag inte enbart på själva alkoholkonsumtionen utan snarare på mitt sätt att tänka. 

Det är nämligen just där nyckeln ligger.

Förr var jag helt fokuserad kring själva beteendet, det jag absolut måste förändra, eftersom jag var övertygad om att bara jag lyckades ändra på det så skulle allt bli bra. Med facit i hand kan jag konstatera att det aldrig hjälpt mig förändra någonting i det långa loppet.

I dag försöker jag tänka mer på hur jag vill känna och må. Mina mål (eller nyårslöften om man så vill) försöker jag snarare sätta med fokus på det jag vill uppnå känslomässigt. Nuförtiden känner jag mig oftast stabil och med en inre frid som jag sällan upplevde under åren jag drack.

Men, det finns förstås saker som ändå gör att jag ibland känner mig otillfredsställd och grinig (för mycket tv-tittande till exempel, eller att jag hoppar över måltider eller prioriterar stillasittande framför fysisk rörelse och frisk luft).

I mitt nya sätt att tänka handlar det inte i första hand om: mindre tv-tittande, mer träning, fler promenader, nyttigare mat eller daglig meditation. 

Det handlar om hur jag vill känna mig: glad, lugn, tacksam, nyfiken, modig (för att nämna några känslomässiga mål).

Först därefter funderar jag på vad som kan hjälpa mig att nå dit. Listan blir lång över allt jag kan göra för att känna som jag vill (och jo, den kan mycket väl innefatta mindre tv-tittande och mer fysisk aktivitet). Det blir som ett härligt smörgåsbord av olika saker som jag vet får mig att nå dit jag vill.

Jag kan välja och vraka och anpassa varje dag utefter dagsform och möjligheter. Jag låser mig inte vid bestämda regler (x antal gånger i veckan, x antal kilon, x antal minuter osv) och jag är noga med att låta stegen bli precis så stora (eller små) så att jag klarar av dem. Vissa dagar passar det ena, andra dagar det andra och variationsmöjligheterna är egentligen oändliga.

Det har visat sig vara en framgångsrik metod för mig!

Hur skulle dina mål, både lång- och kortsiktiga, se ut om du valde att formulera dem med utgångspunkt för hur du vill känna? Och hur lång skulle din lista på olika tillvägagångssätt för att nå dit bli? 

Det kanske är dags att tänka om?

2 januari 2024

Join the conversation

TOP

Prenumera på mitt nyhetsbrev!

* måste fyllas i
Jag lovar, det kommer inte drälla in mejl från mig! Nyhetsbrevet skickar jag ut varannan vecka och du kan avregistrera dig när som helst.