Inspiration
Posted in

En alkoholfri jul, eller…

Posted in

Tja, då är den snart här igen. Julen!

Hur känns det?

Skönt och förväntansfullt?

Stressigt? 

Eller betyder inte julen så mycket för dig som den kanske har gjort tidigare?

Min första alkoholfria jul var 2019. Från början var det inte tänkt att bli en “vit” jul eftersom mitt så kallade alkoholexperiment bara omfattade november månad. Men det gick så lekande lätt att december slank med av bara farten. För ovanlighetens skull firade jag jul i Sverige det året, något jag bara gjort en gång tidigare sen 2005 när jag flyttade till Österrike. 

Så det var ett par “första-gången-tillfällen” jag skulle utsätta mig för. Flyga, till exempel.

En flygresa, oavsett tid på dygnet, inleddes förr i världen alltid med en öl (eller två) på flygplatsen innan jag gick ombord. Naturligtvis drack jag även på planet. Och sen dagligen tills jag åkte hem igen – jag var ju ledig!

Julen 2019 blev annorlunda. Och faktiskt inte alls så tokig! Det var underbart att få träffa min familj och tack vare att jag struntade i glöggen, snapsen, ölen, vinet och groggarna framåt kvällen kunde jag vara totalt närvarande hela tiden och jag slapp vara mosig dagen efter. Det var nytt och uppfriskande! Och överraskande skönt!

Nu vet jag inte hur dina planer ser ut. Du kanske redan har dragit ner på din konsumtion eller rentav slutat helt, eller så hör du till dem som inte känner att du har ett problematiskt förhållande till alkohol. 

Om jag bara skulle ge ett enda tips när det gäller alkoholen, är det att försöka dricka så medvetet du bara kan (om du nu fortfarande dricker!). Innan du planerar att ta ett glas, innan du häller upp det och innan du för glaset till munnen, stanna upp och ge dig själv ett ögonblick att reflektera över varför du vill dricka just det glaset.

Vad hoppas du att det ska ge dig? Är det bara alkoholen som kan ge dig det? 

(Det är generande hur slentrianmässigt många av oss dricker – oftast helt tanklöst!)

Var nyfiken! Vänta en kvart innan du dricker och fatta sen ett nytt beslut. Vill du fortfarande dricka, så kör på och ta reda på om du fick det du var ute efter. Eller så motstår du ingivelsen och står ut med att skjuta upp den önskade effekten. Du kanske kommer fram till att det inte var så viktigt som du först trodde!

Det viktigaste av allt – var snäll mot dig själv! Det är den finaste julklapp du kan få!

20 december 2023

Join the conversation

TOP

Prenumera på mitt nyhetsbrev!

* måste fyllas i
Jag lovar, det kommer inte drälla in mejl från mig! Nyhetsbrevet skickar jag ut varannan vecka och du kan avregistrera dig när som helst.