Inspiration
Posted in

Det är väl bara att sluta dricka!

Posted in

„Det är väl bara att sluta dricka! Ska det vara så himla svårt?“

Det här är någonting som jag hör ständigt och som jag ärligt talat själv brukade tänka om “folk som hade problem med alkohol”.

Innan jag visste bättre.

Så himla enkelt är det nämligen inte.

För om det vore så enkelt att bara sluta (efter två glas, eller överhuvudtaget), så skulle vi inte ha så stora problem med alkohol i samhället, eller hur? 

När vi dricker, så litet som ett enda glas, blir hjärnan dels långsammare och gör att vår kognitiva förmåga blir sämre, dels påverkas vår impulskontroll. 

Det betyder att efter ett, eller kanske två glas, är vi inte lika smarta längre och det är dessutom svårare att stå emot impulsen att ta ännu ett glas. Det som bara skulle bli ett, max två glas, blir plötsligt tre, fyra eller hela flaskan!

Många kan stoppa efter ett eller ett par glas, men alla kan inte det och det har ingenting att göra med deras personlighet eller brist på disciplin eller viljestyrka. Det har med kemi att göra!

Numera suckar jag varje gång jag hör det här för det är så förenklat och det blottar bara en alltför tydlig brist på kunskap. Det är väl i och för sig en förmildrande omständighet, att de flesta faktiskt inte vet vad som händer i hjärnan när vi dricker regelbundet, men ändå.
Det är som att tipsa en kraftigt överviktig person med ett förnumstigt “det är ju bara att gå ner i vikt för tusan!” 

Det är tröttsamt att höra självgoda besserwissrar tala om för oss hur himla enkelt det är när vi tampas med ett problematiskt förhållande till alkohol. Vi vet bättre, även om vi inte själva riktigt förstår varför det inte är så himla enkelt.

Förutom att hjälpa kvinnor och män att återta kontrollen över alkoholen vill jag sprida kunskap om vad alkoholen verkligen gör med oss och våra hjärnor. Låt oss flytta samtalet kring alkohol från skam- och skuldbeläggning till en kontext med fokus på hälsa och välbefinnande och medvetna val!

31 januari 2024

Join the conversation

TOP

Prenumera på mitt nyhetsbrev!

* måste fyllas i
Jag lovar, det kommer inte drälla in mejl från mig! Nyhetsbrevet skickar jag ut varannan vecka och du kan avregistrera dig när som helst.