Inspiration
Posted in

Det är inte ditt fel om du blivit beroende av alkohol!

Posted in

Det är inte ditt fel om du har blivit beroende av alkohol.

Jag upprepar: det är INTE ditt fel!

Tyvärr är den här ytterst skamfyllda och skuldtyngda idén något som nästan alla som utvecklat ett beroende för alkohol lever med.

Och tror på.

Varifrån det kommer kan jag bara gissa. Vi lever i en kultur som romantiserar och förskönar användandet av alkohol till absurda gränser. Den som inte klarar att dricka „ansvarsfullt“ är det något fel på.

Även en del behandlingsmetoder vill få oss att tro att det är oss det är fel på. Att vi är defekta eller annorlunda på något sätt. Inte som „normalt“ folk.

Visst, det är möjligt att du lever med djupa skuld- och skamkänslor för saker du har gjort eller sagt, människor du sårat eller relationer som trasats sönder. Och eftersom det är DU själv som har gjort det här borde det rimligtvis också vara ditt fel.

Det är det inte. 

Alkohol är en starkt beroendeframkallande substans och alla som dricker tillräckligt mycket under tillräckligt lång tid kan bli beroende.

Beroendet kommer alltid smygande och det finns inte en enda människa som VÄLJER att bli beroende.

Alkoholen har gjort oss beroende. Och när alkoholmonstret väl fångat oss gör vi saker som sällan speglar vårt sanna, autentiska jag.

Det är tragiskt. Men att ovanpå det även tro att det är ditt fel gör det hela så oändligt mycket mer sorgligt. 

Skam- och skuldbeläggning kan inte hjälpa dig att ta dig ur ditt beroende. Tvärtom, det gör det bara ännu svårare.

Att däremot släppa in och omfamna självmedkänsla och empati för dig själv är ett långt bättre sätt. Du har gjort vad du har kunnat med de verktyg du har haft till hands.

Förväxla inte det här med det ansvar du har för ditt liv och din framtid. Oavsett vad som har lett dig dit du är i dag, är det ditt ansvar att ta dig vidare och hitta tillbaka till den fantastiska, värdefulla och unika person du föddes till.

Så, min vän – det är inte ditt fel, men det är ditt ansvar!

14 februari 2024

Join the conversation

TOP

Prenumera på mitt nyhetsbrev!

* måste fyllas i
Jag lovar, det kommer inte drälla in mejl från mig! Nyhetsbrevet skickar jag ut varannan vecka och du kan avregistrera dig när som helst! OBS! Kolla din spam om du inte får ett välkomstmejl inom kort!