Inspiration
Posted in

Därför kan det första alkoholfria året vara jobbigt

Posted in

I mitt förra blogginlägg pratade jag om Fading Affect Bias, FAB, som en förklaring till varför det kan kännas litet halvdant att fortsätta på sin inslagna väg när man avstått från alkohol en tid.

Termen anhedoni betyder “att inte längre känna glädje eller motivation att utföra saker som tidigare kändes lustfyllt”. Och det är just det som många drabbas av en tid in i den nya alkoholfria tillvaron. Det mesta känns bara trist och meningslöst och man kanske undrar om det verkligen är någon vits att ens fortsätta.

Jag tänkte spinna vidare på temat, men ur ett annat perspektiv.

Det finns  nämligen andra, biokemiska, processer som påverkar oss och det är de som har med signalsubstansen dopamin att göra.

Dopamin aktiverar vårt belöningssystem och spelar även en stor roll för vår motivation. Samtidigt har det en inbyggd uppgift att tala om för oss hur vi ska få tag på det vi tycker är trevligt eller fördelaktigt, det vill säga sådant som hjärnan uppfattar som livsnödvändigt.

I ett naturligt fungerande belöningssystem utsöndras viss mängd dopamin i olika sammanhang. Dopamin frisläpps exempelvis i samband med hungersignaler som motiverar dig att gå till kylen och leta mat och sen, återigen, som belöning i form av tillfredsställelse när du väl har ätit. Synnerligen logiskt för en hjärna vars enda uppgift är att hålla dig vid liv.

En person som gärna och ofta dricker kan få en dopaminkick bara av att gå till Systemet och köpa några flaskor. Utan att ens ha druckit en enda droppe!

Problemet med alkohol är att extremt mycket dopamin skjuts ut i systemet när vi dricker. Och har vi gjort det under lång tid, i väl tilltagna mängder, förändras kopplingarna mellan nervbanorna i hjärnan. Eftersom hjärnan inte vill ha tonvis med dopamin i systemet anpassar den sig genom att göra det svårare för dopaminet att “docka” på hjärncellernas receptorer. Följden blir att det dopamin som frisläpps får mindre och mindre effekt.

Belöningssystemet blir med andra ord mer och mer okänsligt för det konstanta flödet av dopamin som alkoholen orsakar.

Föreställ dig att vi har ett naturligt, icke alkoholskadat belöningssystem som kan graderas från 1 till 100 där 1 inte är tillfredsställande alls och 100 rena euforin. En härlig skogspromenad kanske hamnar på 40. En himlastormande nyförälskelse tangerar 100-strecket. 

Alkohol hamnar på 1000.

När du konstant toppar dina dopaminkickar på 1000 förändras som sagt hjärnans kemi och gör att din nya skala med tiden blir 1-1000. En promenad på 40 känns med andra ord som rena slöseriet, särskilt med tanke på att det också kräver viss ansträngning och att belöningen dessutom kommer i efterhand.

Jämför det med att utan någon ansträngning alls ta ett glas, komma upp i 1000 och dessutom belönas på en gång!

Och det här vet hjärnan, för dopaminet har lärt den att det är så här en slipsten ska dras!

Det är därför det är exakt det vi gör varenda gång vi är uttråkade eller upplever olustkänslor. Snabb lösning, ingen möda, omedelbar utdelning.

Även om skadorna på hjärnan är irreversibla har vi ändå en fantastisk förmåga att läka! Hjärnan behöver kalibrera om sig för att komma tillbaka till den naturliga skalan i belöningssystemet.

Den här återanpassningen tar tid (tänk på att det tog lång tid att f*#ka upp systemet). Studier visar att det kan ta mellan 3 och 14 månader efter att du slutat dricka. Men, varje eventuellt “återbesök” till alkoholen aktiverar det skadade belöningssystemet, även om det blivit litet dammigt under den alkoholfria perioden. Det är för övrigt en av de dystra sanningarna bakom varför det är så besvärligt att försöka dricka måttligt om man väl har utvecklat ett beroende.

Bit för bit kommer du återigen kunna uppleva äkta tillfredsställelse och tacksamhet över “normala” glädjeämnen. Du kommer kunna reglera jobbiga känslor, stå ut med tristess och bli bättre på att motivera dig att göra sådant som du mår bra av.

Så även om det känns tråkigt, kanske till och med meningslöst, just nu kommer ditt belöningssystem fungera som det var tänkt från början. Ha tålamod för det är värt mödan.

Fråga en som vet!

11 juni 2024

Join the conversation

TOP

Prenumera på mitt nyhetsbrev!

* måste fyllas i
Jag lovar, det kommer inte drälla in mejl från mig! Nyhetsbrevet skickar jag ut varannan vecka och du kan avregistrera dig när som helst.