Inspiration
Posted in

Därför förvärrar alkohol din ångest

Posted in

När vi dricker alkohol regelbundet – också i hyfsat små mängder – har vi ett konstant flöde av bl.a. stresshormoner i omlopp i systemet.

Den “mysiga“ känslan av lugn och välbefinnande vi får när vi dricker det första glaset är tyvärr kortvarig. Den uppstår när alkoholen går ut i blodet och varar bara i ca 20-30 minuter.

Sen slår hjärnans varningsklockor larm och försöker balansera den sedativa effekten av alkohol (som är ett gift) – den vill ju hålla oss vid liv! Så ut forsar kemiska ämnen som kortisol och adrenalin – ämnen som gör oss oroliga, stressade, nedstämda och nervösa.

Vad gör vi då?

Vi dricker mer! För så vill ju ingen känna!

Problemet är att de här kemiska substanserna är kvar i kroppen mycket längre än det sköna ruset, upp till 3-4 timmar efter att du druckit det sista glaset. 

För personer som dricker regelbundet (från enbart på helgerna, till några gånger i veckan till dagligen) hinner de här nivåerna aldrig riktigt återställas och resultatet är ett mer eller mindre permanent tillstånd av oro och ångest i olika styrka.

Tar du dessutom antidepressiva läkemedel är risken stor att alkoholens effekter förstärks, eller att läkemedlets effekt förstärks, eller försvagas vilket kan få svåra konsekvenser. Ingen bra kombo!

Om du kan avstå från alkohol i 3-4 veckor, gärna längre, är chansen STOR att din upplevda ångest kommer att avta eller rentav försvinna. Det kan gå snabbare också!

Den ångest jag oftast led av under åren jag drack, var den typiska „klockan-tre-på-morgonen-ångesten“. Just då när kroppens nedbrytning av alkohol når sin kulmen efter en kvälls flitigt drickande.

Just den ångesten som gjorde att jag gång på gång, natt efter natt, vaknade med bultande hjärta, fruktansvärt ledsen, bottenlöst skamfylld, ofta rädd och tänkte att NU fick det vara nog!

För mig försvann den ångesten abrupt redan inom ett vecka efter att jag slutade dricka. Och jag vill aldrig ha tillbaka den!

Vill du prata mer om ångest och oro och din relation till alkohol är du varmt välkommen att boka ett kostnadsfritt lära-känna-videosamtal med mig. Klicka här för att komma till min bokningssida!

12 januari 2024

Join the conversation

TOP

Prenumera på mitt nyhetsbrev!

* måste fyllas i
Jag lovar, det kommer inte drälla in mejl från mig! Nyhetsbrevet skickar jag ut varannan vecka och du kan avregistrera dig när som helst.