Inspiration
Posted in

Att det ska vara så svårt att dra ner på drickandet!

Posted in

Många som kommer till mig vill helst bara dra ner på sitt drickande, och det kan jag kan absolut förstå.

Vi vill ha det goda, inte det dåliga!

Problemet är, när man väl har utvecklat ett beroende för alkohol är det oftast väldigt svårt att dra ner på konsumtionen. Det beror bland annat på att hjärnans kemi förändras med tiden och att det är svårt att bryta ett slentrianmässigt, ofta känslorelaterat, beteende som man kanske haft i flera år.

Jag avråder inte alls från att försöka dra ner på drickandet eftersom all minskning är bra för hälsan och för många funkar det, men jag är tydlig med att det kan vara svårt.

Det vi oftast gör är att vi sätter upp regler för hur vi ska kontrollera drickandet, till exempel:

  • Jag ska bara dricka på helgerna.
  • Jag ska bara dricka X antal glas.
  • Jag ska inte dricka före klockan X.
  • Jag ska bara dricka i sällskap med andra, aldrig ensam.
  • Jag ska aldrig dricka två dagar i rad.
  • Jag ska inte dricka när mina barn/barnbarn är i närheten.
  • Jag ska inte dricka starksprit, bara vin eller öl.
  • Jag ska ha en alkoholfri vecka i månaden.
  • Jag ska dricka varannan vatten.

Och så vidare.

Det kanske går bra en tid, men väldigt ofta glider vi tillbaka i gamla mönster och när vi väl är där, känner vi oss dubbelt så misslyckade och besvikna. Så kanske vi provar igen, samma (verkningslösa) metod men med någon annan regel och så är vi igång igen.

Om jag skulle ge ett råd, vore det att stryka allting på listan förutom det allra enklaste, det som känns mest realistiskt och genomförbart. Bort med allt annat. Testa det en tid, kanske en månad eller två och när det känns som om det “sitter” kan du lägga till en ny gräns eller regel.

Vis av egen erfarenhet och det jag ser hos många andra, är att den största utmaningen och det som är allra svårast är regeln om “max X antal glas”. Anledningen är att hjärnan blir långsammare bara efter ett eller två glas och dessutom påverkas impulskontrollen, så när du druckit dina max, säg två glas, är tanken på ett tredje glas inte alls så tokig och det är oerhört lätt att falla för frestelsen att dricka ännu ett glas.

Då är det faktiskt enklare att avstå helt och hållet den dagen! Nästa dag kan du ju dricka igen, om du vill.

Och har du svårt att få till 5-6 dagar i rad utan alkohol, är det orealistiskt att tro att du plötsligt ska “fixa” en hel vecka utan alkohol. Då fungerar det troligtvis bättre att satsa på en alkoholfri dag i veckan. När det “sitter” kan du öka till två dagar i veckan osv.

Eller så kan en av helgens dagar vara alkoholfri. Om någon månad är kanske en hel alkoholfri helg möjlig?

Skillnaden mellan att sluta dricka helt och hållet och att försöka kontrollera drickandet, är att när vi slutar dricka försvinner med tiden suget efter alkohol. När vi försöker dricka måttligt är suget egentligen alltid där och det krävs mycket energi och viljestyrka att hålla det i schack. Vi måste hela tiden parera viljan att dricka och samtidigt tvinga oss att avstå från det. Det är jobbigt. Väldigt jobbigt.

Vill du testa att dra ner på din alkoholkonsumtion, så gör absolut det! Men var medveten om att det kan vara svårt och börja med små kliv. Det viktigaste av allt är att du inte klandrar dig själv om du upptäcker att det inte går som du vill. Självförebråelser, skam och skuld har aldrig hjälpt någon att bli fri från alkohol!

11 oktober 2023

Join the conversation

TOP

Prenumera på mitt nyhetsbrev!

* måste fyllas i
Jag lovar, det kommer inte drälla in mejl från mig! Nyhetsbrevet skickar jag ut varannan vecka och du kan avregistrera dig när som helst.