Inspiration
Posted in

Är rödvin verkligen bra för hjärtat?

Posted in

Har du, liksom jag, trott att litet rödvin är bra för hjärtat?

Det finns viss forskning som den skrupelfria alkoholindustrin (Big Alcohol) älskar att hänvisa till som visar att ämnet resveratrol, som bl.a. finns i skalet på vindruvor, är bra för hjärtat. Det bidrar till att sänka det „dåliga“ kolesterolet, LDL, och att förhindra att blodet klumpar ihop sig.

Nyare forskning menar dock att den mängd resveratrol som finns i rödvin inte är tillräcklig för att ge de här preventiva effekterna. Så, alkoholindustrin och de som gärna hänger med den, har hittat en ynka liten ingrediens i rödvin som är nyttig och påstår därför att hela glaset är hälsosamt!

Med den logiken kan man hävda att en tallrik etanolsoppa är nyttig bara den innehåller en liten bit broccoli.

Den överväldigande mängd enig forskning som exempelvis WHO och svenska hälsomyndigheter i dag med fog lutar sig mot har ett mycket tydligt budskap:

Ingen mängd alkohol är bra för hälsan. Även små mängder alkohol kan öka risken för kardiovaskulära sjukdomar och försämra din hjärthälsa.

Det är absolut inte min uppgift att sprida skräckpropaganda eller utdela pekpinnar till dem som tror att rödvin är bra för hjärtat. Det trodde jag med – det kunde man ju läsa överallt (så då måste det ju vara sant)! Det jag uppmanar dig är att bli nyfiken och ta reda på så mycket du kan om alkoholens risker.

Har du också alltid trott att litet rödvin då och då var bra för hjärtat?

PS. Resveratrol finns även i blåbär, jordnötter och mörk choklad.

18 februari 2024

Join the conversation

TOP

Prenumera på mitt nyhetsbrev!

* måste fyllas i
Jag lovar, det kommer inte drälla in mejl från mig! Nyhetsbrevet skickar jag ut varannan vecka och du kan avregistrera dig när som helst! OBS! Kolla din spam om du inte får ett välkomstmejl inom kort!