Del sex i serien kring de vanligaste orsakerna till hur det kommer sig att vissa av oss utvecklar beroende medan andra inte gör det, trots att de också dricker.
Att börja dricka tidigt
Ju tidigare alkoholdebut, desto större risk att utveckla beroende. En ung hjärna är långt ifrån färdigutvecklad (det är den först i 25-30-årsåldern). Att börja dricka tidigt kan ge bestående skador och en större sårbarhet att utveckla alkoholberoende.
Sorg, förlust
Det här kan även sortera under „trauman“ men det finns många som inte alls har haft problem med alkohol, men som efter exempelvis en stor sorg, en uppslitande skilsmässa eller förlusten av ett jobb på kort tid blir beroende.
Sociala skäl
Önskan att inte vilja avvika från normen kan göra att somliga dricker för att de tror att det förväntas av en, trots att de varken vill eller tycker om att dricka. Om en sådan person dricker tillräckligt mycket under tillräckligt lång tid finns det risk att bli beroende.
Utbrändhet
Det är inte ovanligt att högpresterande individer med en enorm ansvarsbörda (självpåtagen eller påtvingad) blir utbrända och använder alkohol som ett sätt att hantera stress och känslor av otillräcklighet.
Gastric bypass-operation
Många som genomgår en gastric bypass-operation utvecklar beroende för alkohol. Med en pytteliten magsäck går alkoholen ut extremt snabbt i blodet, effekten blir omedelbar, men den klingar även av snabbare än hos personer med en intakt magsäck. Alltså behöver man dricka mer för att uppnå önskad effekt. En förklaring kan vara att den övervikt som föranlett ingreppet, har sina rötter i känsloätande. De ursprungliga problemen kvarstår och dem dövar man istället med alkohol.
Gener
Vissa har en genetisk sårbarhet för alkoholberoende. Som jag nämnt tidigare är jag inte övertygad om att det enbart handlar om gener. Det måste till andra förutsättningar för att kicka igång genernas latenta påverkan på hur vi reagerar pả alkohol.
Och oavsett vilka gener man har, ingen är immun! Vem som helst kan bli beroende av alkohol!
16 november 2024